Vinařství Heinrich Basten

Vinařství Heinrich Basten je rodinná firma, jejiž začátky sahají až do roku 1795. V rodinné tradici výroby moselského vína, kterou založil roku 1795 Henry Basten dnes již sedmou generací pokračuje Thomas Basten.

Vinařství Heinrich Basten je rodinná firma, jejiž začátky sahají až do roku 1795. V rodinné tradici výroby moselského vína, kterou založil roku 1795 Henry Basten dnes již sedmou generací pokračuje Thomas Basten.

Úspěchy jeho vín jsou na prestižních fórech mimořádné. Možná se jedná o souhru náhod, nebo že by byla sedmička jen šťastné číslo? On, sedmý pokračovatel rodiny Basten má však sedm hmatatelných předpokladů být jedničkou v pěstování a výrobě  moselského vína.

1. Narodil se v kraji, kde dozrávají světově proslulé hrozny Ryzlinku rýnského.
2. Vystudoval vinařské školy.
3. Zdědil vinice a zkušenosti svých předků.
4. Hospodaří na sedmi hektarech vysoko položených vinic na strmých svazích.
5. Z dalších sedmi hektarů podobných vinic od svých příbuzných hrozny nakupuje.
6. Investuje do moderních technologií.
7. A za ženu má Štěpánku z Mariánských Lázní, se kterou má tři děti.

A protože odborníci tvrdí, že moselský Riesling je nejlepší bílé víno světa, a že Riesling je králem bilých vín, tak ho nyní můžete za rozumné ceny ochutnat i vy.

Vinařství Skoupil

Historie vinařství

Historie vinařství a rodinné tradice sahá
až do poloviny 19. století.

Současný vinohradník a vinař Petr Skoupil, se výrobě vína věnuje již od svých 23 let a vinařství provozuje nepretržitě od roku 1992.
Vychází z historických kořenů pěstování vinné révy a výroby vína v regionu Velké Bílovice.

Vinařství obhospodařuje 35 hektarů vlastních vinohradů velmi pečlivě s důrazem na ekologicky citlivé techniky a redukovanou sklizeň hroznů. Díky tak náročné péči se naše vinice odměňují skvostnou surovinou pro výrobu vín.

Vinařství však současně stále hledá svou vlastní cestu k vysoké kvalitě vín a snaží se na této cestě o co nejšetrnější zpracování hroznů, a to jak mechanického, tak s omezováním aplikace chemických přípravků.

Zpracování kvalitní suroviny pocházející z redukovaných sklizní probíhá okamžitě po sběru hroznů. Jednotlivé bobule se oddělují od třapin ve speciálním prstovém selektoru (Euroselect), který zachovává celé, nepoškozené bobule a zabraňuje extrakci nežádoucích hořčin z třapin a zrnek. Bobule se pak pomocí pásového dopravníku dávkují do pneumatického lisu, ze kterého vychází vysoce kvalitní samotokový mošt. Po odkalení moštu flotací následuje dokonale zvládnutá technologie řízeného kvašení a následné zrání vybraných partií v sudech z francouzského dubu. Výsledkem jsou odrůdově čistá a mimořádně zajímavá přívlastková vína. Jsou typická širokým spektrem primárních aromatických látek a zejména výrazně ovocným charakterem s minimálním obsahem hořčin. V nabídce jsou veškeré kategorie, počínaje víny kabinetními, noblesními pozdními sběry a výběry z hroznů, občas doprovázené zbytkovým cukrem a konče delikátními skvosty jako jsou výběry z bobulí či vína archivní. Od roku 2015 také nově vinařství zatříďuje dále vína do tří jedinečných řad, reps. odrůdových kolekcí vín TERROIR, RESERVA a LIMITED.

 

Zdroj: https://skoupil.com

Gin bowle

Suroviny na přípravu:

500ml Beefeter gin
3 lžíce třtinového cukru
50ml maraskchino
šťáva z 1 citronu
citronová kůra
2 l sodovky
led

Postup:

Do misky nalijete šťávu z citronu, tence oloupanou a omytou kůru, tři lžíce cukru, gin, maraschino, 1 l sodovky a pár kousků ledu. Necháte několik hodin v chladu ustát. Před podáváním přilijete 1 l ledové sodovky. Dozdobte mátou a kolečkem citronu.